Frederiksberg Boldklubs Ungdomsudvalg tog i 2010 på weekendseminar med en klar målsætning om at forbedre klubbens fastholdelse af unge spillere, således at vi kunne mønstre et hav af U17 Drenge, U18 Piger og U19 Drenge i fremtiden. Noget vi nemlig var knap så dygtige til tidligere.

Vores strategi var ganske enkelt. Den gik på at gøre ungdomsmiljøet i FB så godt som muligt ud fra fællesskab og fælles oplevelser - dvs. med det sociale aspekt i højsædet. Vi var på forhånd klar over, at det kostede en kæmpemæssig mængde af ressourcer, for det er ikke noget, man kommer sovende til. Alle mindes ens egen ungdomstid som fodboldspiller, og hvad vi selv syntes, der var det absolut fedeste ved at gå til fodbold, nemlig kammeratskabet, fælles oplevelser og sammenhold.

Derfor valgte vi meget bevidst, at sætte fokus ind på en blanding af sportslige og sociale arrangementer.

Hvordan?

- Vi blev enige om at oprette fire årlige og store events, som skulle gøre det mere attraktivt for vores ungdomshold - og dermed vores ungdomsspillere, til at få et større tilhørsforhold til klubben og dermed også i mørkere tider, at gide klubben og sit hold, således at man blev foranlediget i ansvar overfor hinanden, til at forblive hos os hele ungdomsperioden ud. Vi blev enige om at de fire årlige events, skulle være med udgangspunkt i de fire årlige kvartaler:

1. kvartal - Her lancerede vi et opstartsstævne, forud for græs/turneringssæsonen. Vi fyldte en hel 11M bane med 16 små minibaner på en søndag over tre timer, hvor 150 til 200 ungdomsspillere troppede op og blev inddelt i hold, noget de selv foretog sig på en opsat tavle, hvor de blot skulle skrive deres navn på et hold fra nummer 1 til nummer 16. Herefter startede kampene op á 7 minutters varighed og via mikrofon blev kampene fløjtet i gang og af, mens der blev skiftet bane og dermed nye modstandere. De 150-200 ungdomsspillere var blandet ind på hold i forskellige aldre og køn og gav dermed yderst lige kampe og efter tre timers spil afsluttede vi med varm kakao/flødeskum i vores klubhus. Undervejs på de tre timer rungede tidens toner i form af musik ud over anlægget fra en lejet DJ. Dette event kører nu på femte år i træk med stor succes og er ligesom blevet startskuddet til en ny sæson.

2. Kvartal - Her lancerede vi en fællestur til et stævne i DK. Valget faldt på et stævne for både dygtige og mindre dygtige hold, nemlig Lions Cup i Kalundborg, hvor Pinsen år efter år nu er afsat til dette formål. Stævnet er for alle hold mellem U11 og U19 samt på pigesiden U11 til U18 og FB yder et stort tilskud hvert år, for at gøre egenbetalingen så billig som muligt, således at alle har råd til at tage med på firedages turen, hvor ungdomsudvalget står i spidsen for det hele. Det første år havde vi deltagelse af syv FB-hold, året efter var vi på 11 ungdomshold, året efter igen på 15 og igen i 2014 tager vi af sted med mange hold. En kæmpe succes og noget vores drenge- og pigehold virkelig ser frem til hvert år, da det giver en yderst stærk social fællesskabsfølelse.

3. Kvartal - Her relancerede vi vores eget stævne, kaldet FB Cup. Noget der ellers ikke havde været ressourcer til at afholde i flere år. Alle årene sidenhen har det været en bragende succes, med deltagelse af masser af FB-ungdomshold, ligesom et hav af hold/klubber udefra deltager og har gjort det til en tradition at medvirke. Der er bare noget over, i fastholdelsesøjemed, at forsvare klubbens farver, ved sit eget stævne og dette mærker vi hvert år på vores egne trænere og tilmeldte hold.

4. Kvartal - Her opfandt vi, efter sæson/turneringsafslutning, vores helt eget Awardshow i bedste Oscar-stil, med et hav af prisuddelinger, både på holdene og generelt i ungdomsafdelingen, lige fra årets drenge- og pigetræner, til årets frivillige, til årets hold, til årets forældre osv. osv. foruden at der på de enkelte ungdomshold køres en årets spiller. Dette sker i en slags galla for ungdomsholdene inklusiv forældregrupper og er en aften, hvor man lige er klædt den tand ekstra fint på. Der er konferenciers på scenen samt underholdning med musik fra både DJ og liveoptræden af kunstnere og derudover er der underholdning fra scenen med fx. stand-up eller andet. Over 350 FB'ere samles hvert år til denne begivenhed.

Det er vores påstand at opsætningen af disse begivenhedsrige kvartaler, har gjort at mange ungdomsspillere forbliver hos os og efterhånden ønsker at medvirke til at FB er det godt sted, at spille ungdomsfodbold. Vi fandt dog samtidig frem til, at det var en glimrende idé, i fastholdelsesøjemed, at hyre mange af vores ungdomsspillere ind som ungdomstrænere på udvalgte børnehold i klubben - dette har også medført at man forbliver som spiller, frem for den nemme løsning, der er at stoppe med spillerkarrieren.