1906 - Athen, Grækenland

Uofficielle Olympiske Lege med Danmark som vinder.

De ekstraordinære Olympiske Lege i 1906 i Athen var første gang et dansk hold fik chancen for at deltage ved en OL-slutrunde.

DBU havde imidlertid endnu ikke stillet op med et officielt landshold, og den nystiftede danske olympiske komité havde ikke økonomi til at støtte et dansk fodboldholds deltagelse. Derfor ønskede DBU ikke at stille med et decideret landshold.

Således gennemførte DBU den hjemlige turnering som planlagt, ligesom britiske klubhold blev inviteret over til de traditionelle opvisningskampe i sommeren, mens OL-slutrunden blev spillet. Det danske hold til slutrunden bestod derfor alene af spillere fra klubber under Københavns Boldspil-Union (KBU).

Derfor var de spillerne, som blev frigivet til deltagelse i OL-slutrunden, ikke blandt de sportsligt mest kvalificerede, danske spillere – de tabte således en ”farvel”-kamp mod et kombineret B 93/Frem-hold med 0-1 – men derimod var organiseringen af dansk fodbold så meget længere fremme end i de øvrige, specielt sydeuropæiske lande, at turneringen blev en walk over for det danske hold.

Danmark nåede således helt til tops ved denne første OL-deltagelse ved at slå et lokalt byhold fra Smyrna – med kun én græsk, to franske og otte engelske spillere - med 5-1, og derefter Athen 9-0 i finalen. Grækerne opgav efter første halvleg, og blev derfor diskvalificeret.

Idet legene i 1906 var arrangeret ”udenfor nummer” af grækerne for at fejre jubilæet for de første olympiske lege, blev den danske fodboldsucces ikke officielt anerkendt af den Internationale Olympiske Komité (IOC) før efter Anden Verdenskrig.

IOC har aldrig officielt anerkendt legene som officielle, og derfor blev der ikke uddelt medaljer.

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første