1972 - Munchen, Vesttyskland

Danmark deltog i slutrunden med 16 lande i alt.

Henning Jensen fra Danmarksserieklubben Nørresundby havde været blandt de vigtigste spillere i kvalifikationsturneringen. Han valgte imidlertid at skrive kontrakt med den tyske klub, Borussia Mönchengladbach kort inden slutrunden, og dermed var han ikke spilleberettiget under OL.

Fortsat uden betalt fodbold i Danmark var det danske hold givetvis det eneste, der både formelt og reelt bestod af amatørspillere fra den bedste, hjemlige række, 1. Division, og fem spillere fra den næstbedste, danske fodboldrække, 2. Division (Heino Hansen, Slagelse, Jack Hansen, B 1913, Kristen Nygaard, Fuglebakken, Max Rasmussen, AB, og Mogens Therkildsen, OB.

Danmark sikrede sig gennem sejre over Brasilien (3-2) og Iran (4-0) andenpladsen i gruppen, som blev vundet af Ungarn, der vandt over det danske hold med 2-0. Dermed kvalificerede Danmark sig til mellemrunden med otte hold i to puljer, hvor Danmark lagde ud med uafgjort 1-1 mod Polen, og derefter vandt 3-1 over Marokko. I den tredje og sidste mellemrundekamp tabte Danmark 0-4 til Sovjetunionen, der dermed kvalificerede sig til kampen om bronze, mens Polen vandt gruppen og kvalificerede sig til finalen, som blev vundet 2-1 over Ungarn.

Den østeuropæiske dominans var total med guld til Polen, sølv til Ungarn og bronzen delt af DDR og Sovjetunionen, som spillede 2-2 i bronze-kampen (propositionerne indeholdt ikke regler om ekstra spilletid eller straffespark).

Danmarks største profiler ved slutrunden var Allan Simonsen, der fem år senere blev kåret til Europas Bedste Fodboldspiller, samt Per Røntved og Kresten Nygaard, der efterfølgende også opnåede en flot A-landsholdskarriere.

Statistik: Danmarks trup ved OL-slutrunden 1972

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første