Fakta og svar om Ligalandsholdet!

DBU har arbejdet med træningssamlinger for aktuelle og potentielle spillere fra de danske klubber siden 1970'erne.
 
Siden 1983 har dette arbejdet været organiseret i form af "Ligalandsholdet", der er betegnelsen for et uofficielt landshold af aktuelle og potentielle A-landsholdsspillere, som en integreret del af DBUs landsholdsarbejde.
 
Navnet skyldes, at spillerne traditionelt og hovedsageligt kommer fra klubberne i den bedste, danske turnering, Superligaen. Landsholdspotentielle spillere fra udenlandske klubber kan sagtens komme i betragtning til træningsturene, som dog typisk ligger udenfor de officielle FIFA-landskampperioder, og derfor ikke kan kræves frigivet af deres udenlandske klubber.
 
Du kan på denne side læse om de sportslige målsætninger med Ligalandsholdet.
 
Udover de sportslige målsætninger med investeringen, er der en række forhold omkring holdet, tidspunktet på året for træningsturen, destinationerne og modstanderne, som giver anledning til lidt uddybning.
 
Vi har samlet op på diverse spørgsmål gennem de senere år, og forsøger at besvare dem herunder.
 
1: Ligalandsholdet indgår i samarbejdsaftalen mellem DBU og klubberne 
 
Klubbernes forpligtelser i forhold til det danske fodboldforbunds arbejde med landsholdene indgår i samarbejdsaftalen mellem DBU og Divisionsforeningen. I aftalen fremgår følgende blandt andet om Ligalandsholdet:
  
- Forpligtelsen til at stille spillere til rådighed for Ligalandsholdet gælder ikke de klubber, der har kvalificeret sig til videre deltagelse i UEFA's klubturneringer således, at de i foråret skal deltage i de afsluttende runder af UEFA Champions League eller Europa League.
 
- Forpligtelsen gælder ligeledes ikke for spillere, der grundet mange kampe i efteråret kan være overbelastet, og derfor har brug for længere restitutionspause, inden de starter op igen. I vurderingen af kampe indgår kampe spillet i:
    - Gruppespil i de europæiske turneringer (Champions League eller Europa League) (12)
    - Turneringskampe på klubbens førstehold (19)
    - Kampe i DBU Pokalen (3)
    - Kampe på diverse landshold (6)
 
- En spiller, der har medvirket (har haft spilletid) i mere end 80% af de mulige kampe, er omfattet af ovennævnte fritagelse.
 
- Tallene i parantes er antallet af det maksimalt mulige antal kampe for efteråret og giver et antal kampe på maksimalt 40. Spillere, der i efteråret spiller 32 kampe eller mere, er i udgangspunktet firtaget for udtagelse.
 
- Ønsker DBU at tilbyde sådanne spillere udtagelse, skal den pågældende spillers situation drøftes med klubbens sportschef/sportslige ledelse, før spilleren selv eller træneren kontaktes, og spilleren eventuelt udtages.
 
- DBU melder den eksakte periode for Ligalandsholdsturen ud til klubberne senest den 1. november i året forud for turen.
 
- Parterne er enige om, at DBU i vinterperioden altid vil forsøge at tilrettelægge opholdet indenfor ugerne 2-6, og at DBU kan disponere over spillerne til træningsophold og turneringer i indtil 14 dage.

 
2: Fodbold … ikke ferie!
 
Destinationerne for træningsturene er ofte eksotiske. Det er der en sportslig begrundelse for.
 
I 2009 lå træningslejren eksempelvis på den populære, thailandske ferieø, Phuket. Her havde det thailandske fodboldforbund henlagt den traditionsrige turnering, Kings Cup, præcis som DBU lægger visse venskabslandskampe i den danske provins.
 
Året efter lå træningslejren i den mindre attraktive thailandske industriby, Korat, i Nakhonratchasima-provinsen.
 
Så selv om destinationerne kan bringe associationer om ferie frem hos mange, så er det først og fremmest et mildt klima, der gør træningsdestinationerne oplagte. Og en norm på omkring ni træningspas og tre kampe i løbet af et træningsophold på 13 dage kan næppe betegnes som andet end seriøs fodboldtræning og -kampe.

Dertil kommer, at spillerne – på grund af vinterpausen i de danske turneringer – bliver udstyret med personlige træningsprogrammer i perioden mellem afslutningen på deres klubturneringer og afrejsen med Ligalandsholdet, og at flertallet af dem tillige medbringer personlige styrketræningsprogrammer fra deres respektive klubber, som landstrænerne tilgodeser gennemførelsen af i det omfang, det overhovedet er muligt.
 
Investeringen i træningsturene har fra DBUs side i de senere år ligget på op omkring halvanden million kroner.
 
Det er kun beløb, som DBU vil betale for træningsophold med et seriøst, sportsligt indhold. Og derfor DBU ind i mellem har fravalgt træningsturene, hvis indholdet ikke forventes at ville leve op til investeringen.
 
DBU investerer derimod gerne dette beløb i at videreudvikle spillerne til og på et international niveau, som mange af klubberne har vanskeligt ved at tilbyde deres spillere.
 
Læs mere om valget af destinationer længere nede i dette kapitel.

3: Grundform med klubben hjemme i Danmark? Eller tre kampe med Ligalandsholdet i Asien?
 
Ligalandsholdets træningstur er en træningstur!
 
Forskellen er blot, at træningsindholdet under Ligalandsholdets træningsture er anderledes end indholdet i klubbernes opstartsfase efter vinterpausen.
 
Udfordringen for klubtrænerne - og klubbernes fysiske trænere - består derfor primært i at planlægge træningsindholdet ud fra de aftaler, deres klubber har indgået med DBU. De har en forholdsvis lang forberedelsesfase på over én måned, mellem spillerne kommer hjem fra Ligalandsholdet, og den danske turnering starter.
 
Det giver væsentligt bedre betingelser for klubtrænerne end for landsholdstrænerne, som er nødsaget til at udarbejde individuelle træningsprogrammer, hver gang de samler landsholdsspillerne i træningslejrene før en slutrunde. Her slutter næsten hele spillertruppen på 23 spillere sig til fra op til 23 forskellige klubber i Europa i vidt forskellig fysisk form. Med måske kun to uger inden den forestående slutrunde.
 
Dertil kommer, at flertallet af spillerne som nævnt medbringer personlige styrketræningsprogrammer fra deres respektive klubber på træningsturene med Ligalandsholdet.
 
Klubberne og DBU samarbejder således om spillernes træning

4: Får klubberne spillerne utrænede hjem?
 
Se venligst punkt 2 og 3.
 
Klubberne får naturligvis ikke spillerne utrænede hjem, men de kommer hjem med en anden træningsmæssig baggrund.

Som nævnt adskiller træningsindholdet på landsholdenes træningsture sig fra klubbernes i samme periode.

Derfor kommer spillerne muligvis hjem med en anden træningsmæssig baggrund end deres holdkammerater i klubben. Men under ingen omstændigheder utrænede. Og den form har klubbernes fysiske trænere derefter halvanden måned til at få tilpasset før sæsonstarten.

5: Tager Ligalandsholdet hensyn til klubbernes sæsonstart?

Ligalandsholdet og DBU vil altid – i den grad det er muligt – tage hensyn til klubbernes sæsonstart. Der er næsten halvanden måned fra U21- og Ligalandsholdsspillerne kommer hjem til at få deres form justeret til Superligaens start i marts.

6: Spiller Ligalandsholdet mod for lette modstandere?

Valget af modstandere til Ligalandsholdet er forholdsvis bevidst.

Træningsturene bruges som bekendt til at introducere spillerne til og afprøve landsholdets spilsystem. Og dermed en spillestil, der er ny for mange af dem.

Det sker bedst i kampe, hvor holdet kan være spilstyrende, og derfor er det værdifuldt at møde modstandere af varierende styrke. Som for eksempel Singapore og Hong Kong i 2006 og Thailand, Norge og Sydkorea i 2012.

Tidszoner og fjerne destinationer forklarer vi om senere (se punkt 10)!
 
7: Er januar for tidligt for spillerne at spille kampe?

Den bedste måde at holde sig i form er ved at holde sig i gang. Spillerne kommer hjem med en god oplevelse og efter at have spillet med andre spillere på topniveau.

Ligalandsholdets trænerteam har naturligvis respekt for, hvis spillere skal spille europæiske kampe for deres klub allerede i februar, hvilket der vil blive taget hensyn til i udtagelsen, som i disse tilfælde sker i tæt dialog med den pågældende spillers klub.

På grund af klubbernes turnering og sommerens slutrunder er der ikke mulighed for at arrangere ligalandsholdsturen på andre tidspunkter end i januar måned, men det betyder ikke, at det er for tidligt for spillerne i forhold til klubberne at spille træningskampe. Flere superligaklubber som Brøndby IF og FC København tidligere har planlagt træningskampe i januar måned.

8: Hvorfor ligger træningsturene ikke bare, når den danske sæson lige er forbi?

Det er der to gode grunde til.

Hvis den skulle ligge lige efter afslutningen på efterårssæsonen, er vi godt inde i december måned.
Her er en del spillere fysisk påvirket af efterårssæsonen, og skal have en restitutionsperiode, inden den nye sæsonforberedelse starter tidligt i januar.

Efter afslutningen på forårssæsonen deltager landsholdet heldigvis ofte hvert andet år i en slutrunde. Og hvis vi ikke gør det, er der alligevel ingen modstandere, som spiller på dét tidspunkt. Dertil kommer, at der op til og under en kommende slutrunde ikke er nogen kompetente modstandere at spille mod.

Til gengæld har vi tidligere sikret os kompetent modstand i form af VM-deltageren Sydkorea på et par træningsture. Det er ikke mange hjemlige spillere der vil få muligheden for at spille mod VM-kvalificerede hold med deres klub på samme tidspunkt af året.

Og i de ulige år, hvor der ikke er en slutrunde i juni/juli måned, slutter Superligaen så sent, at spillerne knap nok kan nå at holde fri, før de skal starte træningen op til den nye sæson, der typisk starter i midten eller slutningen af juli måned.

Derfor ligger Ligalandsholdets træningsture helst i slutningen af januar.

9: Hvornår bliver aftalerne om Ligalandsholdsturene indgået?

Aftalerne vedrørende Ligalandsholdet bliver typisk indgået sidst på året.

Hvert andet år vil de fleste fodboldforbund afvente kvalifikationen til den efterfølgende sommers EM- eller VM-slutrunde, før de planlægger deres landsholdsaktiviteter. Og et samme gælder for værtsnationerne til træningsturneringerne.

10: Hvorfor skal træningsturene foregå så langt væk?

Der er mere end én god grund til at lægge træningsopholdene udenfor Europa!

Landstrænerne og fodboldforbundene agerer til daglig på et globalt niveau, og det er erfaringen, at rejser til fjernere dele end det europæiske kontinent giver meget realistiske vilkår for flere af DBUs landshold - ikke mindst U21- og A-landsholdet. Og dermed for landsholdsspillerne.

Lørdag den 8. oktober 2005 om aftenen spillede landsholdet VM-kvalifikationskamp mod Grækenland i Parken, som blev vundet 1-0. Fire dage senere skulle holdet spille sin næste kvalifikationskamp. Denne gang i Almaty i Kasakhstan få kilometer fra grænsen til Kirgistan og blot 250 kilometer fra grænsen til Kina!

Efter kampen mod Grækenland, var spillerne først til disposition for pressen indtil klokken 22.45, hvorefter der var en kortere middag, inden truppen klokken 23.45 blev transporteret til Københavns Lufthavn. Her stod DBUs chartrede SAS-fly klar til at flyve A- og U21-landsholdstrupperne til Kasakhstan.

Der var afgang fra klokken 00.45 og mellemlanding for påfyldning af brændstof. Spillerne landede otte timer og fire tidszoner senere i Almaty klokken 08.45 om morgenen dansk tid.

Kampen mod Kasakhstan onsdag den 12. oktober startede klokken 22.00 lokal tid, sluttede lidt før midnat, hvorefter rejsen gik direkte tilbage til København i løbet af natten til torsdag.

DBU betragter det derfor som en rigtig god investering med de ofte lange rejser til træningsophold for dermed at give U21- og Ligalandsholdsspillerne erfaring med autentiske, pressede situationer.

Før det bliver alvor, og gælder vigtige kvalifikationspoints!

11: Hvorfor ikke Italien eller Spanien?

Begrundelsen i punkt 10 er ikke den eneste forklaring på, hvorfor vi helst rejser længere væk. Vejret i Sydeuropa i januar og februar er svingende.

I vinteren 2005 rejste FC København og Brøndby IF på træningsophold i Spanien. FC Københavns trænede i snevejr i Malaga. Mens temperaturen under Brøndbys træningsophold var nede omkring frysepunktet.

I januar 2000 valgte DBU det flotte træningskompleks på La Manga i Spanien som træningslejr. Vejret var fantastisk i alle 10 dage. Ugen efter kom Brøndby på træningslejr samme sted. Og blæste væk i strid vind og temperaturer, der krævede termojakker.

I 1991 var Ligalandsholdet på træningsophold i Firenze i Italien. Truppen sneede inde. Og da de fik gravet sig ud, måtte de aflyse resten af træningsopholdet!

Med de erfaringer forsøger DBU at undgå Europa, hvis der er attraktive tilbud om træningsophold under mere stabile klimatiske forhold andre steder i verden.

12: Men når nu klubberne kan ...?

Klubtrænerne har spillerne i dagligdagen.

Landsholdstrænerne har dem derimod kun til disposition få gange.

Derfor betaler DBU generelt hellere mere for et træningsophold udenfor Europa, hvis det kan være med til at sikre bedre træningsforhold i et behageligt klima på gode, grønne naturgræsbaner.

En af de væsentligste målsætninger med Ligalandsholdets træningsture er jo at introducere spillerne til landsholdets spilsystem. Det indebærer blandt andet såkaldt spillestilstræning, som medfører nogle naturlige ophold undervejs i de enkelte træningspas. Den del af træningsindholdet er uhensigtsmæssigt at gennemføre i både kuling, regn, slud eller sne.

Derfor kan formålet med landsholdenes og klubbernes træningsophold ikke sammenlignes.

Men hvis man absolut vil sammenligne, kan det jo også nævnes, at eksempelvis Brøndby har været på træningsophold i Kina. Og FC København flere gange har været i Sydafrika for at træne og spille.

Så der er bestemt også klubber, der nogle gange foretrækker at rejse udenfor Europa.

13: Er det relevant at træne i 30 graders varme, når der spilles landskampe i København og Kasakhstan?

Det retoriske spørgsmål stillede en nu tidligere sportsredaktør i januar 1998, da Ligalandsholdet var i Bangkok, hvor truppen trænede i over 30 graders varme.

Dengang svarede vi, at det faktisk var helt autentiske temperaturer i forhold til, at A-landsholdet eksempelvis skulle spille VM-slutrunde i Frankrig fire måneder senere. Og formålet med Ligalandsholdet er som bekendt også at bibringe spillerne erfaring med træning og kampe under uvante klimatiske forhold.

Landsholdet stillede fire måneder senere op i 40 graders varme i kampene mod Frankrig i Lyon og mod Sydafrika i Toulouse under VM-slutrunden.

Da de spillere, der havde været med på Ligalandsholdets træningstur nogle måneder inden, gik ind til opvarmningen, udbrød de også; "det her er jo endnu værre end i Thailand"!

Siden har landsholdet spillet yderligere slutrunder i Sydafrika (VM i 2010), Sydkorea/Japan (VM i 2002) og Portugal (EM i 2004), hvor flere kampe også blev spillet i ekstrem varme i forhold til danske forhold.

14: Er fem-seks dage ikke nok?

Der er en vis logik i at være væk lidt længere tid, når Ligalandsholdet nu rejser forholdsvis langt væk.

Sportsligt er ligalandsholdsturene landstrænernes eneste mulighed for at introducere de hjemlige landsholdskandidater for landsholdets spillesystem, som kun få af dem kender fra deres klubber.

Det svækker Superliga-spillernes mulighed for at komme i betragtning til A-landsholdet, hvis de og landstrænerne ikke har mulighed for at arbejde sammen under realistiske vilkår og kampe mod hold på et godt, internationalt niveau.

Og så spiller det også ind, at et ophold med spillerne i længere tid, længere væk og under uvante kulturelle og klimatiske forhold også giver trænerne en indsigt i spillernes psyke. Et længerevarende træningsophold giver trænerne mulighed for at se, hvordan de enkelte spillere reagerer rent socialt med henblik på, hvordan de eventuelt kan forventes at tackle det forhold, at de i en trup under en slutrunde måske slet ikke vil komme i kamp.

15: U21- og Ligalandsholdet

Vi forsøger at sende begge hold af sted samtidigt, så klubber med spillere på både U21- og Ligalandsholdet ikke skal undvære spillere over en længere periode. Men det er ikke altid, det kan lade sig gøre.

Der står intet i aftalen mellem DBU og klubberne om, at holdene skal være af sted samtidig. Vi gør det gerne, men praktisk er det vanskeligt med de forskellige terminer for de turneringer, de to hold ofte bliver inviteret til.

Men mest væsentligt i forhold til aftalen er det, at ingen enkelt spiller vil være væk ud over de aftalte 14 dage!

I 2012 vil U21-landsholdstræner Morten Wieghorst, samt flere af U21-spillerne, deltage på Ligalandsholdets tur som erstatning for en seperat U21-turnering.

16: Ødelægger træningsturen klubbernes planlægning?

Ligalandsholdets træningstur ødelægger ikke klubbernes planlægning. Klubbernes aftale med DBU giver dem højest en planlægningsmæssig udfordring, men DBU har tillid til de professionelle klubbers administrative kompetence.

17: Hvad koster Ligalandsholdet?

Udgifterne til Ligalandsholdets seneste træningstur (2010) beløb sig til 1,7 millioner kroner, hvoraf den største enkeltpost var 630.000 kroner i kompensation til klubberne for at have spillerne til rådighed på træningsturen.

Øvrige udgifter er honorar til de ikke-fastansatte personer i truppen så som læge, massør, kiropraktor og fysioterapeut og til diverse udgifter som tøj, materiel, indenrigsrejser og hotelophold i Danmark. 

Tekst: Morten Olsen, Keld Bordinggaard, Peter Bonde og Lars Berendt (januar 2006, redigeret november 2006 og december 2011)

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første