Michael Wachowiak kører ind på parkeringspladsen ved Højbo stadion. Med sig i tasken har han sit dommertøj, en fløjte og et par fodboldstøvler. Notesblokken – i fodboldsprog ofte omtalt som ’den sorte bog – og pennen bliver liggende i handskerummet. Michael skal styre slagets gang i kampen mellem Hørning IF og Odder IGF, fra uret på sin venstre arm.

Fra manuelt scorekort til digital app

De fleste danske fodboldspillere har optrådt i dommerens i den – for den flotte scoring, eller det grove frispark. Nu er det blevet lettere for dommeren, at holde styr på den ”sorte bog” under kampen.  

Den danske software-virksomhed, SportsLevels, har med app’en ’RefLevel’ udviklet et værktøj, der gør det muligt for landets dommere at notere målscorere, udskiftninger og kort direkte på et smartwatch. Dommerens kampprogram synkroniseres med app’en, og overfører automatisk de elektroniske holdkort fra de to hold. Dermed kan dommeren vinke farvel til våde papirlapper og sløve kuglepenne. 

Michael Wachowiak både dømmer og fungerer som dommerudvikler i DBU Jylland, og han mener at den nye teknologi kan være med til at hjælpe dommerne under kampen:

”Man skal lige vænne sig til at skulle trykke på uret i stedet for at gribe til lommen - men det er en stor lettelse, at slippe for at skulle rende rundt med papir og pen. Det giver en tryghed, at have holdkortet med sig på uret,” fortæller Michael Wachowiak.

Når kampen er afsluttet, synkroniseres kampen tilbage i app’en, hvor dommeren kan se kamprapporten.

Blandt de første i verden

Den nye teknologi giver for første gang dommeren mulighed for, undervejs i kampen at tilgå de spillere, der er sat på holdkortet. En mulighed, som Michael Wachowiak hidtil ikke har set i de mange lande den erfarne fodbolddommer har dømt kampe:

”De har et lignende system i Tyskland, men ikke med integration til kampe og holdkort. Systemet er smart, fordi man ikke selv skal taste data ind,” slutter Michael Wachowiak.  

Aftalen med RefLevel er én af flere aftaler, som DBU har indgået det seneste år, så flere kan nyde godt af den data, der bliver genereret i systemerne. Det er for IT-chef, Heidi Lüthje, vigtigt at finde de samarbejdspartnere, som kan være med til at løfte dansk fodbold.
”Når vi finder de rigtige at spille sammen med, kan vi gøre en forskel for flere. Vi tror på, at vi med samarbejdet med RefLevel kan være med til at rekruttere og fastholde dommere,” fortæller Heidi Lüthje.

For at kunne bruge det nye system, skal dommeren have et smartwatch og app’en ’RefLevel’, som kan hentes i App Store eller Google Play. Første gang dommeren logger ind, skal der indtastes et ID, hvorefter kampene bliver synkroniseret ind i app’en – og altså efterfølgende kan hentes ned på uret.

En dommer kan gratis synkronisere fem kampe, hvorefter der skal købes et abonnement hos RefLevel. Prisen er 15 kr./md., 80 kr. for 6 mdr. eller 150 kr. for et år.
Læs mere om RefLevel her.