De fleste danske fodboldklubber kender til udfordringen, når spillerne nærmer sig efterskole-alderen. Men i FC THY Piger har de gjort udfordringen til en styrke.

I år vendte samtlige piger retur, som havde været afsted på efterskole, og derfor har klubben, fra det nordvestjyske, nu historisk mange medlemmer i seniorafdelingen (18+).

Men hvad er hemmeligheden? – Vi tog en snak med formand, træner og spillere i FC THY Piger, for at kunne blive klogere på hvad, der ligger til grund for succesen.

En klar tendens

I skoleåret 2020/2021 blev der igen sat ny rekord for antallet af unge som har valgt tage på en efterskole. En rekord der står for fald hvert år, og en klar tendens som kun peger en vej. Flere unge vil på efterskole.

I år er der 30.699 unge som har tilvalgt efterskolen, fordelt på 22.232 10.klasses elever og 8.467 elever enten i 8. eller 9. klassetrin.

Det er altså med andre ord en anseelig mængde unge mennesker, som hvert år flytter fra barneværelset i et helt år, og dermed som oftest også langt væk fra fodboldklubben.

Klubben står tilbage med mange spørgsmål

Er der nu en hel årgang der går tabt? Hvad gør vi med dem der bliver tilbage? Og hvordan får vi spillerne retur efter endt efterskole ophold? – Det er bare nogle af de spørgsmål fodboldklubberne står tilbage med, når spillerne pakker tasken og flytter på efterskole.

Men den uvished behøver ikke at være der, det er FC THY Piger et bevis på.

Fra telefonhold til 67 medlemmer

I FC THY Piger kender de alt til problemstillingen omkring efterskolerne, og sidste skoleår var der igen et helt hold piger, der tog afsted på efterskole. Men et år senere kunne klubben byde velkommen til selvsamme piger, en succes der er til at tage og føle på.  

”For et år siden havde vi et liga-hold, og så havde vi et telefonhold i Jyllandsserien” – fortæller Bent Andersen, formand og medstifter af klubsamarbejdet FC THY Piger, der i år har 6-års fødselsdag.

”I dag har vi 67 medlemmer i vores seniorafdeling, fordelt på 3 hold, og det er efterskole-historien som giver sig udslag i de 67. Det er sket indenfor det sidste år”.

Men hvordan er det lykkes FC THY Piger at få deres medlemmer tilbage, et år efter de har forladt klubben for et nyt eventyr, og hvad kan andre lære af det?

Bent Andersen mener at det bunder i en grundlæggende filosofi i klubben: ”Man skal ikke være bange for at give slip på pigerne”:

”Som klub vælger vi at støtte op, og sige til pigerne: ’Hvor er det fedt at I skal på efterskole nyd det nu’, og lad være at stille fodboldmæssige krav til dem.
De skal ikke stå i en situation hvor de skal vælge mellem det ene eller andet. Som klub skal man lade være med at stå og trække i dem, og fortælle dem at de skal komme og spille kampe, fordi de føler at de går glip af ting på efterskolen. - De skal have lov at nyde det, og få deres oplevelser, uden dårlig samvittighed overfor klubben”.

En tilgang som Henning Zefting, træner for U18-2 i FC THY Piger, støtter op om, selvom det var hans hold klubben måtte vinke farvel til sidste sommer, og som nu er kommet retur :

”De bliver ikke ringere fodboldspillere af at være på efterskole. Og det er samtidig vigtigt at spillerne kan koncentrere sig om at være på efterskole, når de er på efterskole”.

En klar plan

I FC THY Piger er der en klar plan for hvordan man sikrer at pigerne, får lyst til igen at trække i klubfarverne når tiden på efterskolen er overstået.

For det første sikrer man, at man holder kontakten til pigerne. Det kan f.eks. være via en Facebook gruppe for årgangen, hvor pigerne kan dele deres hverdagsoplevelser med hinanden, og generelt bare holde kontakten med hinanden. Og samtidig kan klubben, med udvalgte personer, holde sig orienteret om hvad der rør sig i pigernes liv for tiden, uden at blande sig i det.

Henning Zefting fortæller om tilgangen: ”Tine, min assistent er god til at snappe og skrive sms og spørge ind til hvordan det går. Derudover var vi rundt på efterskolerne og se pigerne, og vi har gjort noget ud af at holde det det sociale net, spillerne og trænere imellem.”

Derudover laver klubben nogle udvalgte arrangementer for årgangens piger, arrangementer som ikke behøver at have noget med fodbold at gøre. Det kan være 3-4 gange på et år, og alt lige fra pizzaaften, til en tur ind og se fodbold, eller noget helt tredje. Arrangementer som klubben sikrer, bliver lagt på weekender hvor pigerne alligevel er hjemme fra efterskolen, og dermed ikke skal vælge imellem det ene eller andet.

En tilgang som Karoline Madsen, en af de spillere der brugte et år på efterskole og vendte retur til FC THY Piger, selv har oplevet positivt:

”Det var rart at kunne komme hjem en weekend, og så kunne mødes alle sammen, og samtidig blev det ikke for meget, og man følte sig ikke tvunget til at komme hjem.”

Tilbage igen – plads til både fodbold og uddannelse

Når sommerferien nærmer sig, og tiden på efterskolen nærmer sig afslutningen, så er det vigtigt at man kommer i tæt dialog med de spillere der er på efterskole, for der er næste skridt, at de skal vælge en ungdomsuddannelse. Der kan det for nogle af spillerne, godt være lidt svært at skulle spille fodbold og samtidig præstere på en uddannelse.

Men her er det ifølge Bent Andersen også vigtigt at være klare i spyttet som klub:

”Pigerne skal vide, at vi godt ved at fodbolden ikke er det vigtigste, men vi håber at den har en plads i deres liv, og at de har plads til den”.

Britt Zefting, spiller for FC THY U18-2, forklarer det således: ”Det hjælper meget at man træner 1 gang om ugen, så der er plads til uddannelse, køreskole, arbejde og andre ting. Det gør det muligt for os at planlægge og at alle kan komme, i stedet for at det bliver nogle træninger med færre spillere. Altså vi vil gerne træne 2 gange om ugen eller mere, men jeg kan ikke se hvordan vi skulle kunne nå det, samtidig med alt det andet.”

Udover at lytte til spillerne i forhold til den tid, der kan afsættes til fodboldtræning i starten af en ny ungdomsuddannelse, prioriterer FC THY Piger også i at lægge træningen på tidspunkter som giver mening i forhold til pigernes uddannelser, og på tidspunkter der gør, at de kan tage direkte fra uddannelse til træning, uden at komme hjem og vende først.

Det er med andre ord spillernes behov der bliver sat i højsædet, fremfor hvad der måske er nemmest for klubben.

Sidste brik i puslespillet

Den sidste brik i puslespillet, som skal til for at få efterskole-udfordringen til at gå op, er at finde den rigtige træner til holdet. I FC THY Piger er de lykkes med at få Henning Zefting og hans assistent Tine Knudsen, der havde pigerne inden de drog på efterskole, til at være dem der har kontakten, og som også stod klar som træner, da pigerne returnerede til klubben igen.

”Det er vigtigt for os at træneren er en, der er med på, at det vigtigste for os, er at der kommer så mange og spiller, fremfor måske at fokusere for meget på niveau eller fodboldmæssige egenskaber. Det skal være en træner der er stærk i forhold til at give pigerne den her motivation for at være en del af fællesskabet, mere end et snæversynet fodboldmæssigt fokus” – forklarer Bent Andersen om den vigtige rolle.

Og spørger man spillerne er de da også enige med formanden:

”Det er fedt at vi har en træner som har fokus på at det skal være sjovt, og at vi skal være så mange til træning som muligt” – fortæller Karoline Madsen og bliver bakket op af Britt Zefting:

”Jeg synes det er mega rart, at man ikke kun tænker på at man skal blive bedre til fodbold, og der er plads til alle og det sociale”.

Stolte af den gode historie

I FC THY Piger er de stolte af den gode historie, og af at det ser ud til at de har fundet løsningen på hvordan man kombinerer fodbold med efterskole og efterfølgende uddannelse, i en tid hvor efterskolerne kun får flere og flere elever.

”Det er helt klart noget vi taler om, og som vi også er meget stolte af” – fortæller Bent Andersen stolt.  

Og kigger man på udviklingen hos FC THY Piger, og de mange piger der kommer retur efter efterskoletiden, er der da også al grund til at være netop det. – stolte.