Ny struktur på træneruddannelsen er et løft til dansk fodbold
Den danske træneruddannelse har fået en ny struktur, der skal tydeliggøre den røde tråd i træneruddannelsen på dansk og europæisk plan, og sikre endnu flere kvalificerede og dygtigere fodboldtrænere til at udvikle dansk fodbold til fremtiden.

Enkelte uddannelser skifter navn og bogstav, mens andre får et tidssvarende indholdsløft. Fælles for alle er, at fremadrettet starter alle fodboldtrænere samme sted – om du vil være børnetræner, ungdomstræner, Superligatræner eller landstræner. Dette betyder en mere klar og tydelig uddannelsesvej for kommende fodboldtrænere og flere uddannelsestimer til den enkelte træner under uddannelse.
Det er UEFA, der allerede i 2021 begyndte at justere den europæiske træneruddannelsesstruktur, og hos den ansvarlige for DBU’s træneruddannelse, Kenneth Heiner-Møller, får den nye struktur stor opbakning – blandt andet fordi den er med til at styrke træneruddannelsen og løfte det faglige startniveau for den enkelte træner.
Den nye struktur ser jeg som en kæmpe gevinst både for den enkelte træner men også for dansk fodbold. Vi får endnu dygtigere trænere, der vil være med til at udvikle fodbolden – både på børne, ungdoms- og eliteniveau Kenneth Heiner-Møller
En tydeligere vej for alle
Hvor fodboldtrænere tidligere havde flere indgangsveje til at opnå trænerlicens, er der nu kun en vej – nemlig at starte på C-niveau. Det er første byggesten på trænervejen uanset ambitioner og målgruppe, du som træner vil arbejde med.
”Den tidligere struktur var lidt rodet, da der var flere veje ind i trænergerningen. Den nye struktur betyder, at man får en tydeligere vej og et større fagligt fundament, når man starter som ny træner, fordi alle starter samme sted. Det betyder også, at vi derfor har måttet revidere de eksisterende uddannelser og tilpasse dem til et højere fagligt niveau. Derfor har hele uddannelsen fået niveaumæssigt løft,” siger Kenneth Heiner-Møller.
Fra dags dato starter træneruddannelsen på UEFA C1 og bygger herefter videre med moduler på UEFA C, UEFA B, UEFA A og UEFA PRO for at opnå UEFA’s højeste trænerlicens. Under både UEFA B og UEFA A er der desuden mulighed for at specialisere sig på ungdomsspillere. Også keepertræneruddannelsen er nu strømlinet med en UEFA GKB og UEFA GKA-licens.
Projektstyring i praksis
Målgruppe:
Alle funktioner (BUT, UU, HOC) der skal i gang med Basic-forløbet.
Formål og indhold:
Vil du øge sandsynligheden for, at dine projekter bliver en succes?
Formålet med kurset er, at kursisterne får lejlighed til at afprøve læring i praksis.
På dette kursus i projektstyring får du værktøjer til at planlægge, gennemføre og afslutte dine projekter. På kurset projektstyring får du kompetencer til at lede og styre projekter igennem hele processen, så du og din klub kan realisere nye idéer og udviklingstiltag.
Du vil:
- Få en forståelse for projektstyring i praksis og forskellige tilgange til at lede projekter
- Få relevante projektledelsesværktøjer, - teorier og metoder til at planlægge, styre, optimere projektprocessen herunder implementere selve projektet
- Blive i stand til at vurdere problemstillinger og identificere hensigtsmæssige løsningsmodeller på baggrund af bl.a. risiko- og interessentanalyser
- Udvikle din egen ledelsespraksis som projektleder
Præmis for kurset og procesfase:
- Der udvikles fra DBU’s side en case – evt. en videopræsentation – som overordnet set beskriver et muligt og relevant projekt
- Der gennemføres en 2 timers online session, hvor DBU udruller mulige projektledelsesværktøjer til løsning af selve formålet
- Der gennemføres en 4 timers fysisk session, hvor kursisterne fremlægger deres praktiske projekt og modtager konkret feedback
- Kursister skal i forbindelse med casen forholde sig til:
- Formålsbeskrivelse
- Problemstilling
- Problemformulering/hypotese
- Projektforløb
- Dataindsamling/observationer
- Konklusion/effektevaluering
På kurset for du indsigt i:
- Målsætning (fra idé til scope)
- Interessentanalyse
- Risikovurdering
- Projektplan (f.eks. Gantt-diagrammer og milepæle), SMARTE-mål mv.
- Kommunikation
- Metoder til at udvikle og styre tidsplaner
Projektoutput:
Gennem kurset bliver du klædt på og forberedt på den samlede afsluttende projektopgave i uddannelsesforløbet
Varighed og forløb:
Det vil være op til den enkelte kursist, hvor mange timer du ønsker at benytte. Du bør forvente et vist timeforbrug før, under og efter kursusforløb. Det afhænger selvfølgelig af, hvilken effekt og værdiskabelse du forventer af dit projekt.
Pris:
Kursuspris: 2.700 kr.
Kontakt:
Uddannelseskoordinator: Simone Johansen, sijo@dbu.dk.
Alt ovenstående information er med forbehold for ændringer.
Få et interaktivt oveblik over den nye struktur og indholdet af træneruddannelserne ovenfor
Kenneth Heiner-Møller mener, at det aktuelle løft af den europæiske træneruddannelse ikke kun er med til at give et højt fagligt fundament for den enkelte træner, men et generelt løft af fodbolden.
”Vi kan og skal forvente, at kommende trænere er fagligt mere rustet, når de kommer til de forskellige niveauer og licenser. Det vil være naturligt, da de får flere undervisningstimer – teoretisk som praktisk, inden de opnår de forskellige licenser. Den nye struktur ser jeg som en kæmpe gevinst både for den enkelte træner men også for dansk fodbold. Vi får endnu dygtigere trænere, der vil være med til at udvikle fodbolden – både på børne, ungdoms- og eliteniveau,” slutter Heiner-Møller.
Eneste undtagelse fra ovenstående start på UEFA C1 er, hvis du er nuværende eller tidligere topspiller. Her har UEFA en særlig træneruddannelse, men også her er kravene skærpet som følge af ovenstående. For at tage en Topplayer-træneruddannelse skal du fremadrettet have spillet mere end syv år på kontrakt i den øverste kvinde- eller herreliga på europæisk plan.