Stort set hele FC Thy – Thisted Q’s trup fra Gjensidige Kvindeligaen er netop nu i fuld gang med starten på en eventuel trænerkarriere til når tiden som fodboldspiller er slut.

Mandag den 7. juni påbegyndte de nemlig UEFA C1-uddannelsen. At spillerne nu er i fuld gang med deres træneruddannelse, kommer efter idé af Bent Andersen, der er formand og talentchef i FC Thy Piger, og Tom Klausen, der er børneudviklingstræner. De vil nemlig gerne bidrage til, at der kommer flere uddannede, kvindelige trænere i Danmark.  

Meget få kvindelige trænere i Danmark
Det fortæller Bent Andersen:

- Vi har i høj grad mangel på kvindelige trænere i dansk fodbold, og det vil vi gerne være med til at påvirke. Jeg sidder selv med i blandt andet Kvindeeliteudvalget i DBU, og der taler vi om, at et oplagt sted at starte er ude i klubberne. Så det er helt oplagt, at vi gør det heroppe hos os, velvidende at det ikke er alle 20 spillere, der skal være trænere efter karrieren – og det er også helt okay, lyder det.

FC Thy Piger Foto Sanne Mortensen Andelen af kvindelige trænere i Danmark er meget lav. Det forsøger FC Thy - Thisted Q nu at lave om på. Foto: Sanne Mortensen

Initiativet skaber stor begejstring hos Anders Gerber, der er talentchef på pige- og kvindesiden i DBU:

- Det er et fantastisk initiativ og en fantastisk måde at gøre tingene på, og det kan de ikke få ros nok for. Jeg har ikke nogen konkrete tal lige her, men i forhold til for eksempel Norge og Sverige er vi langt, langt bagud på antallet af kvindelige trænere her i Danmark, fortæller han, og han håber, andre klubber kan blive inspireret:

- Det må gerne være noget, der spreder ringe i vandet, for det kunne naturligvis være fedt, hvis andre klubber følger med.

FC Thy Piger3 Foto Sanne Mortensen Det er spillere fra FC Thy Pigers samarbejds- og moderklubber, der agerer medier under uddannelsen. Foto: Sanne Mortensen

Til gavn for moder- og samarbejdsklubber
Manglen på kvindelige trænere i Danmark er dog langt fra den eneste årsag til, at FC Thy – Thisted Q har taget initiativet med at træneruddanne sine spillere, fortæller Bent Andersen:  

- I FC Thy Piger har vi en samarbejdsaftale med DBU Jylland om at være en DBU Børneklub, hvor vi påtager os at være sparringspartner og medansvarlig for udviklingen i vores moder- og samarbejdsklubber.

Uddannelse af spillere skal køres som rul

Ikke nok med, at FC Thy – Thisted Q afholder UEFA C1-kurset her i juni. De har nemlig allerede bestilt UEFA C2-kurset til, når efterårssæsonen slutter. Og sådan er det meningen, det skal fortsætte. De unge spillere, der kommer op til efteråret, bliver således også tilbudt UEFA C1-kurset.

Bent Andersen peger på, at medierne på uddannelsen er spillere fra FC Thy Pigers moder- og samarbejdsklubber:

- Medierne er piger fra samarbejdsklubber, så der kommer en connection klubberne og spillerne imellem. Vores spillere skal være gode forbilleder for pigerne i området.

En god løsning for spillere, klub og samarbejdsklubber
Men hvad med spillerne - hvad er deres motivation? Ifølge Bent Andersen har flere spillere ytret, at der kan være lang vej til en træneruddannelse, når karrieren er slut.

Så løsningen har været, at spillerne bytter træningspas ud med undervisning, efter sæsonen er afsluttet. På den måde kan spillerne gøre det i 'arbejdstiden'.

Også Peer Lisdorf, der er cheftræner i FC Thy – Thisted Q, ser flere positive ting i, at spillerne nu uddanner sig til fodboldtrænere:

- Træneruddannelse af vores kvindespillere er meget givtigt for både klubben og den enkelte spiller. Hun vil få viden om ledelse og instruktion af spillet og træning, som hun kan bruge til gavn for vores hold i sin fremtidige kommunikation med medspillere.

Han fortsætter:

- Det skal gerne højne sandsynligheden for at få flere kvindelige trænere i pige-/kvindefodbold ind i fremtiden, hvis vi allerede tidligt i deres karriere kan gøre dem nysgerrige på trænergerningen og tyvstarte deres uddannelsesforløb.

Så ja der ret mange gode grunde til, at FC Thy – Thisted Q nu uddanner sine spillere til fodboldtrænere.