Når man spørger de frivillige, hvad de er motiverede af, handler det overvejende om det sociale og at gøre noget godt for andre. Karsten Elmose-Østerlund, cand.scient., ph.d. Institut for Idræt og Biomekanik

Forstil dig, at du skal fordele 1.800 fodboldspillere i seks omklædningsrum, to taktiklokaler og et boldrum. Umiddelbart lyder det som et puslespil, hvor der bliver ved med at mangle nogle brikker. Ikke desto mindre er det virkeligheden for Jyllands største fodboldklub: IF Lyseng i Højbjerg ved Aarhus. 

I en ny podcast fra GameChanger inviterer Christian Lehmann, børneudviklingstræner i IF Lyseng, dig med ud på banerne. Her kommer du tættere på, hvordan brikkerne (for det meste) falder på plads, så fodboldspillere på tværs af børne- talent- og seniorafdelingen kommer til træning og kamp uge efter uge. 

Helt centralt står det stærke fundament af frivillige kræfter, som i lige så høj grad hjælper med at sætte fokus på det menneskelige og sociale som de fodboldmæssige færdigheder: 

- Vi arbejder på næsten alle årgange med socialt frivillighedsansvarlige, som er en post for den gruppe af forældre [...], der vil være en del af hverdagen hernede. Det slår jeg et slag for, når vi holder forældremøder: At vi uddanner mennesker, lige så meget som vi uddanner i det fodboldmæssige.

I dén forbindelse handler det også om at bygge videre på klubbens fortælling og værdier. Her forklarer Christian, hvor vigtigt det er, at nye trænere lærer klubben at kende: 

”Hvis en træner kommer ude fra og ikke kender til Lyseng, handler det om at købe ind på den fortælling og forståelse, som langt henad vejen er skabt af de frivillige.” 

Udvikling af de frivillige udvikler fodboldspillet 

For at udvikle fodboldspillet i Jyllands største fodboldklub gælder det også om at udvikle de frivillige. Det gælder lige fra fællestræninger på tværs af årgange til studieture, hvor frivillige trænere blandt andet har været med i Wolfsburg. 

IF Lysengs frivillighedstankegang sætter Karsten Elmose-Østerlund i et perspektiv ud fra sin forskning i frivillighed og foreningsliv. Udviklingen af frivillige er tæt knyttet til motivationen for, hvorfor de egentlig vil være frivillige: 

- Når man spørger de frivillige, hvad de er motiverede af, handler det overvejende om det sociale og at gøre noget godt for andre.

Karsten Elmose-Østerlund tilføjer, at ”anerkendelse” er en motivationsbooster, men også ønsket om god ledelse og de gode rammer er kendetegnende for det, der motiverer til frivilligt arbejde. 

Drøm om landshold med foreningstanken som fundamentet 

Foreningstankegangen og bredden er fundamentet i IF Lyseng, men det bor side om side med drømmen om at udvikle flere, nye landsholdsstjerner og fodboldspillere på topplan. Viktor Fischer, Jens Jønsson og Jens Stage er blandt dem, som både har trukket en IF Lyseng- og landsholdstrøje over hovedet.

I et af klubbens få lokaler hænger trøjer og billeder af elitespillere med fodboldopdragelse i IF Lyseng til frit skue. Og netop det er med til at bygge videre på den førnævnte fortælling, som alle i klubben skal købe ind på: 

- De billeder er der for at skabe fortællingen om, at vi er en klub, som favner alle. Men vi er også en klub, der laver udvikling og skaber fodboldspillere, som i sidste ende står med den rød-hvide-trøje, eller nogle af drengene står med den hvide AGF-trøje på og kan spille på stadionet en dag.