Årsberetning

DBU Lolland-Falster – Årsberetning 2018 

Repræsentantskabsmøde, lørdag den 26. januar 2019.

Tak til alle, der er involveret i fodbold på Lolland-Falster.

Når denne årsberetning skrives, så nærmer årsskiftet 2018/2019 sig og det er nu tidspunkt for at gøre status for vor sport – både lokalt og nationalt – for året 2018. Jeg vil indlede med at takke alle jer ledere, trænere og øvrige frivillige i vore klubber på Lolland-Falster for den indsats, som bliver udført i vore klubber.

Tak til forældre, børn og ungdomsspillere, der er med til at sikre – at børne- og ungdomsfodbold – for piger og drenge i alle aldre bliver spillet i vore klubber, at du/i har valgt fodbold som din interesse. Også tak for alle spillere, trænere og ledere – der er en del af fodboldkampe og de mange ugentlige træningstimer - uanset om spillerne er piger/kvinder – eller drenge/mænd.

Tak til alle, der er med til at sikre, at Fodboldfitness for kvinder eller Motionsfodbold for mænd afvikles i vore klubber. Tak til alle vore dommere, der er med til at sikre, at alle vore kampe kan blive afviklet under dygtig ledelse. Tak til alle frivillige og ansatte, der er en del af det arbejde, der udføres for DBU Lolland-Falster.

Formandsklubben på Lolland-Falster.
Formandsklubben på Lolland-Falster afholdte det første møde allerede i april 2007. I løbet af de mange år, er der typisk blevet afholdt 2 – 4 møder i klubben og punkter på dagsordenen har igennem perioden været mange forskellige indlæg og tiltag, f.eks. Klubudvikling, Strategi for fodbolden på Lolland-Falster, Velfærdsalliancer med Lolland og Guldborgsund kommuner og ved de seneste møder har dagsorden indehold punkter som DBU reform, bestyrelsessammensætning og ny udvalg og faggruppestruktur i DBU samt senest: FLU Reform / DBU Bredde, overvejelser fsv. Femern Belt CUP og involvering af alle klubber på Lolland-Falster – samt NFC NordicBet Liga. Jeg vil også gerne benytte denne lejlighed til at takke jer formænd for, at i klubformænd bakker op om disse møder, hvis mål dels er at informere jer om aktuelle muligheder til jeres klub dels give jer klubformænd indsigt i hvilke opgaver, der er til drøftelse / beslutninger i dansk fodbold eller hos unionsbestyrelsen.

NFC – 2020.
Alle idrætter har behov for fyrtårne, der viser vejen for øvrige deltagere. NFC NordicBet Liga hold har i denne sæson været et fyrtårn for sport i vort område. En flot 4. plads p.t. og en meget flot afslutning i efterårets afsluttende kampe, hvor modstanderne alle var tophold. Jeg glæder mig til at se de kommende kampe i forår 2019.

Velfærdsalliancer med Lolland og Guldborgsund kommuner.
Som alle ved, så giver vore 2 lokale kommuner, vor sport - generelt god opmærksomhed på hele Lolland-Falster. For at styrke dette samarbejde har vi, DBU Lolland-Falster tidligere indgået Partnerskabsaftaler og i 2017 indgik vi, sammen med DBU Velfærdsalliancer med vore kommuner. Denne aftale omhandler samarbejde, skole, krop og klub, faciliteter, tilbud til børn i alle aldre, Plads til alle – afvikling af u-landskampe på Lolland-Falster.

VM i Rusland.
I en pulje med Frankrig, Peru og Australien spillede det danske herre-landshold under Åge Hareides ledelse en flot turnering og spillede sig videre til 1/8 dels finalen. Før Danmark spillede denne kamp mod Kroatien, så havde Rusland, værtsnationen - netop vundet over Spanien - og derfor ville vinderen af Danmark-Kroatien efterfølgende skulle møde værtsnationen i kvartfinalen. Efter et fantastisk drama, en god kamp – og bl.a. fantastisk, flotte redninger af Kasper Schmeichel i målet, forlænget spilletid og efterfølgende straffesparkkonkurrence, så måtte Danmark desværre se sig slået af Kroatien. Det var et tæt opgør. 

Kvindelandshold
Kvindelandsholdet vandt efter en flot turnering - fantastisk sølv ved EM i 2017 – slået af Holland i finalen. Uafsluttede forhandlinger mellem Spillerforening og DBU medførte desværre en aflyst kamp i oktober 2017 mod Sverige, og derved en tabt kamp. Efterfølgende og trods 6 sejre og en enkelt uafgjort – resulterende i målscore på 22-5 – men desværre igen nederlaget til Sverige – og dernæst playoff kampe mod Vinder af EM 2017, Holland, der desværre igen vandt over det danske kvindelandshold. Landsholdet har i den grad haft succes og har opnået fortjent stor opmærksomhed fra os danskere og publikum. Desværre deltager landsholdet ikke ved VM i Frankrig i 2019. Vi kan være stolte af flere dygtige, markante spillere og profiler, bl.a. Pernille Harder, der til dagligt spiller i tyske, Wolfsburg, men Pernille Harder var blandt de 15 nominerede kvinder til ballon d'Or-prisen. Danskeren blev nummer to. En flot nummer to. Men til gengæld så blev Pernille Harder i oktober 2018 fortjent - af UEFA kåret til Europas bedste kvindelige fodboldspiller.

DBU reform – bestyrelse og udvalg og faggrupper m.v.
Ved DBU´s Repræsentantskab marts 2018 blev det vedtaget, at DBU´s bestyrelse fra marts 2019 skal reduceres fra 16 medlemmer til fremtidig 7 medlemmer, således betyder dette også, at DBU Lolland-Falster fra marts 2019 - ikke vil være repræsenteret i DBU´s bestyrelse. Endvidere blev det også besluttet, at DBU skal ændre strukturen i DBU´s udvalg m.v. Dette omfattende arbejde er fortsat proces, men forventes gennemført i løbet af 2019 – efter vedtagelse på DBU Repræsentantskabsmøde i marts 2019.

FLU – nu DBU Bredde.
Foreningen af Lokalunioner, FLU har nu ændret navn til DBU Bredde. Det er breddefodbolden, der er lokalunionernes område. Vore fælles mål i lokalunionerne er, at indrette det nye DBU Bredde sådan, at vi skaber mest mulig værdi for medklubberne. Vi er enige om, at vore lokale enheder skal have udpræget selvstændighed, og at kontorerne med tilhørende medarbejdere skal forblive, hvor de er i dag. Vi er også enige om, at vi skal være en fælles organisation med national politisk tyngde og handlekraft. Fodbolden i vore lokale breddeklubber skal være udgangspunktet for de tværgående strategiske drøftelser og tiltag og nationalt skal vi sætte retning og træffe beslutninger, der bidrager til at løfte og styrke fodboldaktiviteterne lokal.

DBU Lolland-Falsters repræsentantskabsmøde, lørdag den 26. januar 2019.
FLU – reform og ændringer i DBU, Femern Belt CUP m.v. vil jeg orientere mere om på DBU Lolland-Falsters repræsentantskabsmøde, lørdag den 26. januar 2019 i Maribo. Jeg håber, at jeg ser mange af jer ved denne lejlighed, hvor vi også vil anerkende det store arbejde, der udføres i vore klubber, bl.a. ved overrækkelse af forskellige priser til klubber/klubledere.

På bestyrelsens vegne
Gert Lundgaard Formand for DBU Lolland-Falster.

Læs hele årsberetningen for 2018 her ...